Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Ο πρώτος περίπατος, 5.IV.09 στο Όρος Αιγάλεω.

Αρκετοί ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της "Επιτροπή Υπεράσπισης και Οικολογικής ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω" κι έτσι βρεθήκαμε να περπατάμε το βουνό στην περιοχή της "Παλιάς Χωροφυλακής". Ακολουθώντας το μοναδικό μονοπάτι-πέρασμα που οδηγεί στον γκρεμό που δεσπόζει της πόλης μας.

Απίστευτη η θέα της πόλης μας, του κορυδαλλού αλλά κι όλου του Λεκανοπεδίου και του

 Σαρωνικού κόλπου. Η πλαγιά του βουνού γεμάτη αγριολούλουδα, βότανα, χαμηλή βλάστηση. Δύο γεράκια μας έκαναν επίδειξη δυνατοτήτων ενώ ένα ζευγάρι πέρδικες με χαμηλή πτήση απομακρύνθηκε από κοντά μας.

 

Κι ύστερα είδαμε το καμένο δάσος, θλίψη και εγκατάλειψη.

 Μόνο αν φτάσει κανείς εκεί μπορεί να πιστέψει όσα είδαμε . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου