Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Καρακάξα (Pica pica)

Καρακάξα (Pica pica) κλέβει τα αυγά Πέρδικας μέσα από θυμάρι στο Αιγάλεω όρος στον Κορυδαλλό. Άλλες φορές επιτίθεται ακόμη και σε σπουργίτια με τα δυνατά πόδια της συνήθως αλλά και το ράμφος. 

Η καρακάξα είναι κοινό πουλί κι ανήκει στα κορακοειδή. Οι αριθμοί της έχουν αυξηθεί υπέρμετρα στο Αιγάλεω όρος αλλά και γενικά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το ασπρόμαυρο πτέρωμα το οποίο έχει μια λαμπερή μεταλλική κυπαρίσσι γυαλάδα και η μακριά μαύρη ουρά.

Γεννά τα αυγά της σε θολωτή από κλαδιά φωλιά κατασκευασμένη στην κορυφή των δέντρων.

Οι καρακάξες είναι παμφάγες, αυγά, σπόροι, φρούτα, σαλιγκάρια, έντομα, μικρά πουλιά αλλά και νεκρά ζώα συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου