Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ο ΠΕΣΥΔΑΠ στο Αιγάλεω όρος: Δεν υπάρχει ανώνυμο σπήλαιο στο όρος Αιγάλεω... "


Συγκεκριμένα στην πρόκληση-πρόσκληση γράφει: "σταθμός της διαδρομής θα αποτελέσει το ανώνυμο σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής, την ανάδειξη του οποίου προωθεί με συντονισμένες ενέργειες εξωστρέφειας ο ΠΕΣΥΔΑΠ" 

Σιγά μην το ονομάσουμε και σπήλαιο ΠΕΣΥΔΑΠ από το πολύ όψιμο ενδιαφέρον, ως που κι αν είναι δυνατόν;

Το συγκεκριμένο σπήλαιο έχει όνομα και δεν είναι ανώνυμο, ονομάζεται  σπήλαιο Σχιστού βρίσκεται στις νοτιοδυτικές παρυφές στο Αιγάλεω Όρος, πάνω από το νεκροταφείο του Σχιστού και μάλιστα πολύ κοντά στην έδρα του ίδιου του ΠΕΣΥΔΑΠ. Η συγκεκριμένη περιγραφή που ακολουθεί είναι από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού για το κατά ΠΕΣΥΔΑΠ ανώνυμο σπήλαιο!.
Αποτελείται από μια ευρύχωρη κύρια αίθουσα και από έναν υπόγειο στενό χαμηλό χώρο που έχει σχηματισθεί μετά από κατάπτωση ογκολίθων. Στην κύρια αίθουσα υπάρχουν τεχνικές επεμβάσεις παλαιοτέρων περιόδων με σημαντικότερη μια σειρά βαθμίδων λαξευμένων στην κάθοδο.

Η σωστική ανασκαφή που διενεργήθηκε από την Εφορεία Παλαιοντολογίας - Σπηλαιολογίας στον υπόγειο θάλαμο έφερε στο φως ευρήματα της ύστερης Αρχαϊκής, Κλασικής και πρώιμης Ελληνιστικής Εποχής (κεραμική, ειδώλια, οστά ζώων) από τα οποία συνάγεται ότι το σπήλαιο αποτέλεσε σημαντικό χώρο λατρείας κατά τις περιόδους αυτές.
Αντίθετα η μεγάλη αίθουσα παρείχε άφθονα ίχνη χρήσης προϊστορικών περιόδων από το τέλος της 11ης μέχρι και τις αρχές της 7ης χιλιετίας π.Χ. με ευρήματα που περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία από πυριτόλιθο, οστέινα αντικείμενα, οστά ζώων και φυτικά κατάλοιπα, όλα σημαντικά για την κατανόηση της μετάβασης στο νεολιθικό παραγωγικό στάδιο στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου