Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Επιτροπή Προστασίας & Οικολογικής Αναδειξης του Όρους Αιγάλεω

Το 2007 το πευκοδάσος στο Σχιστό κάηκε σε μεγάλη έκταση αναλογικά, ενώ παράλληλες καταστροφικές δραστηριότητες στο Αιγάλεω όρος αναπτυσσόντουσαν γοργά και δημιουργούσαν πολύ μεγάλη πίεση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον. Η στάση της Διοίκησης του Δήμου να αποκρύπτει ουσιαστικά το συγκεκριμένο γεγονός και μόνο μετά από πίεση και φωτογραφιές με εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους μέσα στο καμμένο δάσος να μιλά για λίγα πεύκα που κάηκαν κι έτσι να συνεχίζει να αποκρύπτει το μέγεθος της καταστροφής μας θορύβησε και μας ενεργοποίησε.
Ο Δήμος Κορυδαλλού έκοψε την μεγάλη ρίζα από το πεύκο δεξιά για να ρίξει τσιμέντο μέσα στο δάσος και πρόφαση να τοποθετήσει «γραφείο» για τον υπάλληλο φύλαξης του δάσους





Η επιτροπή πάνω από τον γκρεμό και τα πρώην λατομεία.
Με ενδημικά και πολύ ανθεκτικά φυτά και δέντρα χαμηλού κόστους έχουμε ενισχύσει τη χλωρίδα σε πολλά σημεία στον Άνω Κορυδαλλό. Σε αντίθεση με τα δέντρα που είχε επιλέξει ο Δήμος και ξεραθήκαν είτε από το βραχώδες του υπεδάφους είτε από την εγκατάλειψη και ανομβρία είτε με τα χιονιά.
Πλατεία 28ης Οκτωβρίου, οι λεύκες ξεράθηκαν στο σκληρό περιβάλλον του βράχου σε αντίθεση με τα πεύκα.
Τα πεύκα, τα κυπαρισοειδή, οι πικροδέφνες, οι μποκαμβίλιες και αναπτύσσονται με πολύ καλούς ρυθμούς και είναι ένα με το κορυδαλλιώτικο τοπίο, ενώ δεν υπάρχει καμία απαίτηση γαι φυτοφάρμακα, νερό και κλαδέματα.

Ακολούθως, βλέποντας τη βόσκηση στην καμένη περιοχή αντίθετα με τα Δελτία Τύπου του Δήμου που καταδίκασε σε ερημοποίηση το χώρο του πρωην πευκοδάσους, αντιληφθήκαμε πως έπρεπε να αναλάβουμε έντονότερη δράση .

Με πολλούς τρόπους και συνέχεια επιχειρούν κάποιοι να εξαφανίσουν τα πεύκα από τον Άνω Κορυδαλλό
Το 2009 δημιουργήσαμε την «Επιτροπή Προστασίας & Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω» όπου σε συνεργασία με αντίστοιχες συλλογικότητες και συλλόγους από το γειτονικό Χαίδάρι και τη Νίκαια προασπιζόμεστε το βουνό, δίχως οικονομικές επιχορηγήσεις και διαχείριση κονδυλίων παρά μόνο με την θέληση και την αγάπη για τον τόπο μας.

Το 2010 συμμετείχαμε στην πρόταση για τον καθορισμό του οικοσυστήματος του όρους «ΑΙΓΑΛΕΩ, ΠΟΙΚΙΛΟΥ & της ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ» ως περιοχής προστασίας της φύσης με συνυπογραφή από τη «Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου», «Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω» (κορυδαλλός), «Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.», τον Όμιλο για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη « ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ », τον «Περιβαλλοντικό Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφνίου Χαϊδαρίου "Ο Δαφναίος Απόλλων", τον «Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αφαίας Χαϊδαρίου», τον «Περιβαλλοντικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Περιστερίου», τον σύλλογο «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου» (Αιγάλεω), την κα Ειρήνη Βαλλιανάτου – Βιολόγος δρ. Συστηματικής Βοτανικής – Φυτοκοινωνιολογίας, τον κ. Τάσο Λύτρα – Δικηγόρο και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Ακολούθως σε κόντρα της σιωπής, αναδείξαμε και γνωστοποιήσαμε την κοπή πολλών πεύκων δίπλα ακριβώς απο το καμμένο πευκοδάσους του 2007. Αυτό έγινε παράλληλα και από την Δημοτική Κίνηση «16Χρονη πόλη» και την «Επιτροπή Προστασίας & Οικολογικής Αναδειξης του Όρους Αιγάλεω» και την Ανοικτή Δημοτική Κίνηση «Πάμε Αλλιώς».

Προασπιζόμαστε το δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του βουνού, ζούμε την αναψυχή που μας προσφέρει, το περιφρουρούμε και προστατέυουμε το βουνό από προστάτες και καταστροφείς.

Κρούπης Ηλίας
Μάϊος 2014
έντυπη έκδοση korydallos-gr.blogspot.gr σελ. 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου