Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Τι γυρεύει αλεπού, τόσο άφοβη, στο Αιγάλεω όρος;

Το αιγάλεω όρος είναι γεμάτο από αλεπούδες, οι οποίες φτάνουν αλλά και μπαίνουν στον αστικό ιστό που κάθεται πάνω στο όρος...

Ακόμη οι αλεπούδες αυτές είναι πιθανόν και σίγουρα συμβαίνει να έρχονται σε επαφή με σκύλους και γάτες...

Η αλεπού ως νυκτόβιο ζώο δεν κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ από  την φύση της αποφεύγει τον άνθρωπο όπως ο διάολος το λιβάνι.

Έτσι λοιπόν αν έχετε μία συνάντηση ημέρα κυρίως με αλεπού, η οποία μάλιστα είναι και άφοβη παρά την ανθρώπινη παρουσία, τότε το συγκεκριμένο ζώο παρουσιάζει μία ιδιαίτερα αφύσικη και ύποπτη συμπεριφορά που πιθανόν να κρούει το καμπανάκι για την παρουσία λύσσας.

Από το 2013 η Δ/νση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/σης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με την συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, ενεργεί εκστρατεία για το από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων - εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη.

Φέτος, 2016, η συγκεκριμένη εκστρατεία ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016.

Γίνεται όμως αυτός ο εμβολιασμός και στα βουνά τις Αττικής με ζώα που δίπλα σε κατοικίες και γάτες και σκύλους;;;

Υ.Γ. το σίγουρο είναι πως στο τμήμα το Αιγάλεω όρους που έγινε η συγκεκριμένη λήψη οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος δεν επιτρέπουν την διέλευση είτε αεροπλάνου είτε ελικοπτερου για την ρήψη εμβολίων...

Τα δολώματα λύσσας!

Ένα ασυνήθιστο σακουλάκι με μυρωδιά ψαριού και μικρούς κύβους, χρώματος λαδί και καφέ, μπορεί να εντοπίσουν περιπατητές και ορειβάτες, κ.α. Το σακουλάκι περιέχει τον ζωντανό ιό της λύσσας σε μικρή ποσότητα, η οποία όμως είναι αρκετή για να "εμβολιάσει" τα άγρια ζώα της υπαίθρου κατά της λύσσας που από το 2012 εμφανίστηκε σε ελληνικό έδαφος και έχει θέσει σε επιφυλακή τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της χώρας.

"Επαφή του εμβολίου με τον άνθρωπο χρήζει προληπτικής χορήγησης αντιλυσσικής αγωγής ιδιαίτερα όταν υπάρχει επαφή με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας (το καθεαυτό εμβόλιο δηλαδή)" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του (http://www.minagric.gr/) σχετικά με τον εμβολιασμό των αλεπούδων από αέρος.


1 σχόλιο: