Αιγάλεω όρος, ξεκινά από την Πάρνηθα και καταλήγει στον Σαρωνικό και στον κόλπο Ελευσίνας. Αποτελεί το Δυτικό όριο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Το διέσχιζε η αρχαία Ιερά οδός και το χώριζε νότια της στο όρος Αιγάλεω (όρος Κορυδαλλός το κεντρικό τμήμα και Αιγάλεω το Νότιο στο θρόνο του Ξέρξη) και βόρεια της στο Ποικίλο όρος. Το όρος φιλοξενεί μέσα του την λίμνη Ρειτών (Κουμουνδούρου), τον βοτανικό κήπο Ι. & Α. Διομήδους, το σπήλαιο του Πάνα, το σπήλαιο Σχιστού, το σπήλαιο της Αφαίας καθώς και πολλές ακόμη σπηλιές και σπήλαια. Η χλωρίδα και πανίδα στο όρος είναι πολύ πλούσια και σημαντική. Έκατσαν πάνω του οι Δήμοι: Πέραμα, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλός, Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Περιστέρι Πετρούπολη, Καματερό, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργος καθώς και οι σύνδεσμοι: ΑΣΔΑ και ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Πεζοπορική διάσχιση του όρους Αιγάλεω


Aπό τον άνω Κορυδαλλό (Σχιστό) μέχρι το σημείο όπου εκτελέστηκε στο Χαϊδάρι ο Νίκος Πλουμπίδης.

Συνάντηση, Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 στις 10πμ, στην πλατεία 25ης Μαρτίου (στάση παλαιό τέρμα) επί της οδού Δερβενακίων (προέκταση της Ποταμού).

Λεωφορεία: 806, 807, 809, 810, 814

Τα τελευταία χρόνια το όρος Αιγάλεω δέχεται κι αυτό καταστροφικές παρεμβάσεις μακριά από τα μεγάλα φώτα της δημοσιότητας. Το βουνό, παρά τη σημαντικότητά του, είναι διαχρονικά υποτιμημένο και από όσους ζούμε στις γύρω περιοχές, γεγονός που βοηθά την εν λευκώ παράδοσή του στις ορέξεις κάθε ενδιαφερόμενου.

 πηγή: pasamontana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου